Badlif

En stråhatt och gammaldags badkläder. Badkläder vid sekelskiftet 1900, ur utställningen Badlif. Foto: Bengt Backlund

Utställningen BADLIF skildrar kuststäderna Öregrund och Östhammar under badhusepoken kring sekelskiftet 1900.

Öregrund och Östhammar.
Två städer i havsbandet kända för sitt badliv med badhus, societetshus, restauranger och snickarglädje. Allt som hörde sekelskiftet 1900 till. En tid då välbärgade stadsbor längtade till landet, till frisk luft och havsbad. Ett flärdfullt nöjesliv långt från vardagens bekymmer.

Intresset för bad- och kurortsanstalter var stort under 1800-talet. Varmbadhusen erbjöd bad ordinerade av en baddoktor. Själva havet doppade man sig i på kallbadhusen. Damer för sig. Herrar för sig. Men det var inte bara de medicinska baden som drog. Minst lika viktigt var sällskapslivet med danser, soaréer, tennis, promenader och kappsegling. På kvällarna lockade samvaron i societetshuset och att beundra solnedgången!

Möt städerna fångade i några av tidens fotografers bilder. Ortens fotografer Brita Skötsner och Per Elis Edhlund, den sommarboende Carl Gustaf Kahl och amatörfotografer från Öregrund och Östhammar.

En anledning till att vi valt att lyfta denna epok är att Skötsner-Edhlunds samling, bestående av cirka 20.000 glasplåtar och negativ nu överlåtits av Östhammars kommun till Upplandsmuseet. Här finns ett spännande fotografiskt material som ger en god tidsbild av en svunnen epok.