Skor, hus och en vante - mera medeltid från Forumtorget!

7 juni 2019
Skor, hus och en vante - mera medeltid från Forumtorget!

I slutet av maj 2017 gjorde Upplandsmuseets arkeologer en mindre undersökning på Forumtorget i Uppsala i samband med att torget gestaltas om. Redan i fält fick vi fram spännande resultat som vi bloggade om hösten 2017. Efteråt skickades fynd för konservering och prover för datering, och nu har resultaten kommit in!

Vi undersökte bland annat resterna av en byggnad med ett vällagt trägolv. Vi förstod redan då att byggnaden sannolikt var från medeltiden, men exakt hur gammal den var kunde vi inte säkert avgöra. Från byggnadens trägolv skickade vi prover för en dendrokronologisk analys (årsringsdatering). Svaret fick vi nu i veckan och det visade sig att träet som använts till golvet avverkades under 1450-talet.

Byggnaden var uppförd direkt på ett tjockt utfyllnadslager som innehöll rikligt med välbevarat organiskt material. Vi hittade flera läderföremål, läderspill och två nystan med snören. Alla föremål har nu konserverats och noggrant studerats.

Vi lät även 14C-datera en av de bitar läderspill som vi hittade. Detta för att få en indikation på ungefär under vilken tidsperiod utfyllnadslagret kan ha tillkommit. Läderbiten blev daterad till 1300-talet!

 

Del av ovanlädret från en medeltida sko med ett snörhål i ovankant. Foto Bengt Backlund, Upplandsmuseet.

 

Tån från en medeltida sko i läder. Foto Bengt Backlund, Upplandsmuseet.

 

Läderspill och skor i läder är inte helt ovanliga fynd i stadsmiljöer men ett av läderföremålen stack ut redan i fält, ett större läderstycke med sömmar. Vi trodde först att det kunde vara någon typ av väska, men innan rengöring och konservering gick det inte att se vad det faktisk rörde sig om. Efter att ha tittat närmre på det konserverade föremålet, och dessutom ha rådfrågat en dansk läderspecialist, kom vi fram till att det är en tumvante som vi hittat. Och visst passar den perfekt på handen!

Insidan på tumvanten som hittades på Forumtorget. Foto Bengt Backlund, Upplandsmuseet.

 

Passar som handen i handsken! Foto Emelie Sunding, Upplandsmuseet.