Samlingsavdelningen tar sikte på hängmattan!

6 juli 2021
Samlingsavdelningen tar sikte på hängmattan!
Sommarfeeling! Här är det Bengt Rundblad som vilar sig i hängmattan. Foto: Uppsala-Bild.

Nu är det snart dags att gå på ledighet, det innebär också ett sommaruppehåll för bloggen. Men först vill vi göra en sommarhälsning till er! Det är nu drygt ett år sedan vi sjösatte Samlingsbloggen. Vi har under året sett att bloggen varit välbesökt och vi har också mottagit fina kommentarer. Vi är så tacksamma och glada för det! Det värmer verkligen i hjärtat!

Under året har vi skrivit med utgångspunkt i samlingarna, utifrån bilder och föremål och berättelser ur våra arkiv. Vi kommer att fortsätta göra detta och vi vill tacka er för att ni följer med oss mellan hyllor och lådor i magasinet! Vi har denna gång letat lite efter olika semesteraktiviteter, kanske också för egen inspiration.

Först säger vi tack med en bukett sommarblommor! Foto: Ossian Wallin.

En av de äldsta bilderna i Upplandsmuseets samlingar är denna glasplåt fotograferad med autokrommetoden. Ossian Wallin kunde nästan inte valt ett bättre motiv. Tekniken innebar nämligen en betydligt längre slutartid i jämförelse med det svartvita fotografiet. Det var alltså att föredra att motivet var stilla. Autokromen lanserade 1907 av bröderna Auguste och Louis Lumière. Det var den första kommersiellt framställda glasplåten för färgfotografi. Autokromen består av ett tunt limskikt som preparerats med ett oregelbundet färgraster, som består av lika delar röda, gröna och blåvioletta infärgade runda potatisstärkelsekorn. Den här metoden var ledande inom färgfotografi fram till 1930-talet.

Utflykten, att uppleva natur och kultur, står kanske högt på mångas önskelista och i vissa fall nog också i kombination med bad! Bada, bada, bada!! Se till att packa en rejäl matsäck och filt att sitta på. Men se upp för fästingar och andra kryp om du ger dig ut i terrängen!

Bild tagen vid TV-inspelning i Hållnäs, Uppland 1967. Foto: Arbetarbladets Tierpsredaktion.

 

Uppdukat för picknick! Familjen Ärnström på sommarlov i Söder Rälta, Leksands socken, Dalarna sannolikt 1922. Foto: Josef Ärnström.

Josef Ärnströms bildsamling förvärvades av Upplandsmuseet 2011 och bilderna speglar Josef och hans fru Noras liv. Josef Ärnström (1887-1926) var född i Hållen, Hållnäs socken, Uppland. Josef tog folkskollärarexamen i Uppsala 1908 och fick en tjänst vid Berge skola, Timrå. Där träffade han kollegan och blivande hustrun Nora Selldin (1883-1979) född i Vivsta, Timrå. I samband med giftermålet 1912 gick flyttlasset till Lappland där Josef hade lärartjänster i Kiruna och Tuolluvaara fram till 1918. De sista åren av sitt liv arbetade Josef som övningslärare vid folkskollärarseminariet i Uppsala. När Josef dör vid 39 års ålder efterlämnar han Nora och de fyra barnen Kalle (1913-1991), Rolf (1914-1997), Inga-Britt (1919-2004) och Ella (1923-2010).

 

Campingdags! Den här fina bilden från tidigt 1900-tal ingår i en samling om över 20 000 negativ från firman Skötsner-Edhlund. Historien börjar 1886, då Anders och Brita Skötsner öppnar fotoateljé i Östhammar under namnet A. Skötsner. Anders avled 1888 och Brita fortsatte att driva verksamheten vidare under namnet B. Skötsner. År 1893 gifte Brita om sig med sadelmakaren Per Elis Edhlund som lärdes upp till fotograf och firman fick nytt namn: Skötsner-Edhlund. Britas och Per Elis son Josef började tidigt hjälpa till i ateljén. När fadern avled 1946 fortsatte sonen Josef att driva firman. Arbetet pågår med att digitalisera negativen och de tillgängliggörs efter varv på DigitaltMuseum.

 

Sommarläsning, i öronen eller en fysisk bok i handen, där väljer vi olika. Likaså platsen kan variera. Hängmattan, soffan, en korgstol i trädgården, på bryggan, ja, var helst det passar. Kanske till och med i ett träd! 😊

Två flickor som går en skolkökskurs vid Billerstena, Altuna socken, Uppland. Foto: John Alinder, 1923.

Oavsett var och hur så hör nog läsningen sommaren till för många. I varje fall är det nog många av oss som lägger böcker på hög inför den hägrande ledigheten.

En hög med läsning. Nio stycken böcker om Pelle Svanslös skrivna av Gösta Knutsson, utgivna av Bonniers Barnbibliotek på 1940-talet. Böckerna ingår i Upplandsmuseets samlingar. Foto: Anja Szyszkiewicz.

 

Se upp! Intet nytt under solen! Inte en mobil i handen, men väl en tidning. På bilden promenerar en pojke och läser en serietidning, Uppsala 1961. Foto: Torbjörn Ehrnvall.

Bilden ovan ingår i en samling fotografier som tagits av fotografen och producenten Torbjörn Ehrnvall mellan åren 1954 och 1964. Samlingen består av närmare 1000 bilder där de flesta motiven visar folklivet i Uppsala stad medan en del motiv är från Uppsala Ålderdoms- och sjukhem där Torbjörns föräldrar arbetade och han själv tillbringade sin barndom.

 

Att kunna läsa sjökort är bra om man ska ut till sjöss. Foto: Uppsala-Bild, 1961.

Varför inte ta sig an ett broderi i sommar? Under sommaren, närmare bestämt den 30 juli, infaller passande nog världsbroderidagen, värt att uppmärksamma.

AL0137_ny.jpgTvå kvinnor broderar och en man läser tidningen. Foto: John Alinder, 1910-tal.

Exempel på några broderade somriga kransar. Broderierna i lingarn på linnetyg tillhör alla den så kallade hemslöjdssamlingen som samlades in av Uppsala läns hemslöjdsförening under åren 1916-1993, de ingår numera i Upplandsmuseets samlingar. På bilderna har vi broderierna med namnen midsommarkrans, nyponros, smultronkrans och högsommar. Foto: Anja Szyszkiewicz.

Solvarma bär, somrigare än så blir det nästan inte eller?

På den här bilden pågår rensning av hallon. Bilden är tagen vid Uppsala stads hemsysterskola som låg på Odensgatan 16 i Luthagen, Uppsala. Foto: Gunnar Sundgren, 1939.

 

Ett svalkande dopp i värmen, hur härligt är inte det! Här har vi en badbild från 1930-talet. Det är Karin och Gösta Krantz med vänner som är på badutflykt, sannolikt vid Ekoln, Uppland. Foto: Karin Krantz.

 

Viktigt att kunna simma! Bilden är tagen i samband med simmagistern vid Kallbadhuset i Uppsala 1901. Foto: Okänd.

 

Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder – och TV 😊. Flera sommaraktiviteter kan väl sägas vara väderberoende, och efter pussel, spel, surf, läsning och andra aktiviteter kan det kanske tänkas att vi hamnar vid en och annan film och/eller tv-serie. Eller? 

Bilden här nedan är hämtat från en tid långt innan alla streamingtjänster. I en artikel i Upsala Nya Tidning den 9 juli 1953 gick det bland annat att läsa följande: "Nu har den också kommit till Upsala – televisionen. Och därmed har vi fått Sveriges nordligaste televisionsmottagare. Än så länge är det bara familjen Gustafsson på Lindsbergsgatan ute i Sommarro och deras bekanta som får nöjet att slå sig ner framför bildrutan i vardagsrummet. Inte varje dag förstås, utan mest bara på onsdagsmiddagarna, då Tekniska högskolan i Stockholm har sina sändningar”

UNT fick vid detta tillfälle, hemma hos radiotekniker Georg Gustafsson med familj, uppleva kröningsfesten i London, Dag Hammarskjöld och Kalle Anka. Georg Gustafsson hade gjort mottagaren själv och det var så sändningarna skedde initialt.

Mary Gustafsson och sonen Bo tittar intresserat på Uppsalas första TV-mottagare hemma på Lindsbergsgatan, Uppsala 1953. Foto: Uppsala-Bild.

 

Tack för att du läste och trevlig sommar!

Nu tar vi lite paus från bloggandet.

Kerstin & Berit

 

Foto: John Alinder, 1920.