Sommarhälsningar

17 juli 2020
Sommarhälsningar
Erik och Brita Johansson i hängmattan i Mälby, Frösthults socken, Uppland. Foto: John Alinder, 1918

Nu är det semestertider för många av oss. Innan bloggen får vila ett tag, så vill vi gärna skicka er några sommarhälsningar med utvalda bilder och föremål, från olika tider och sammanhang, ur våra samlingar. Vi ser fram emot att dyka ner i samlingarna och förmedla berättelser till er igen i höst. Om ni vill så kan ni alltid söka bland många av våra bilder och föremål på DigitaltMuseum.

 

Kusinerna Krantz och Jansson badar balja, Lillsunda, Uppsala-Näs socken, Uppland 1939

Bada balja är kul! Bilden föreställer kusinerna Krantz och Jansson som badar balja vid Lillsunda, Uppsala-Näs socken, Uppland, 1939. Foto: Karin Krantz.

Amatörfotografen Karin Krantz (f. Jansson) föddes i Uppsala 1904 och familjen bodde i en tjänstebostad vid Ångkvarns jästfabrik, där fadern var maskinist. Där tillbringade Karin sin uppväxt, ända tills hon flyttade hemifrån och gifte sig med urmakare Gösta Krantz år 1930.

Karin arbetade på Idrottsmagasinet, dåtidens sportvaruhus, som även hade fotografisk verksamhet. Hon började troligen med mörkrumsarbete, men senare blev det mest retuscharbete. Det var där fotointresset väcktes. Karin började ta egna bilder som hon framkallade i hemmet där familjens toalett fick tjäna som mörkrum. De flesta bilderna i samlingen är från 1920- och 1930-talet. Karin fotograferade ofta med självutlösare vilket gör att hon många gånger själv finns med på bilderna. Ibland har också någon annan fotograferat. En stor andel är vardagsskildringar med familj och släkt och många av bilderna är såsom denna från sommarstället Lillsunda, Uppsala-Näs socken. 

Familjen Jansson och Krantz ute med Yngve Janssons båt, Uppland omkring 1930Familjen Jansson och Krantz badar och fiskar vid Yngve Janssons båt. Bilden är från cirka 1930. Foto: Karin Krantz.

 

Baddräkt

Baddräkt från 1920-talet! Den här baddräkten är tillverkad av svart bomullstrikå med vita kanter och med axelband som har stängts med knappar. Baddräkten användes på 1920-talet av givarinnan Ulla Quarles van Ufford, född af Sandeberg år 1906 i Uppsala. 

 

Krocket med åskådare! På bilden har vi Ingrid, Ulla och Elin Liljefors i hängmattan, Erik Forssell och sannolikt Elsa Liljefors, Ryttarbol, Funbo socken, Uppland. Foto: Carl Liljefors (förmodad).

Carl Liljefors (f. 1861) var bror till konstnären Bruno Liljefors och till musikledaren och kompositören Ruben Liljefors. Carl var gift med Elin, syster till konstnären Gusten Widerbäck. Carl Liljefors utvecklade faderns kruthandel på Svartbäcksgatan till Liljefors Sport.

Här har vi en segelbåt från 1940-talet! En leksak i form av en segelbåt av trä som är vitmålad med svarta detaljer och smal blå rand runtom. Den har en mast med två vita segel av bomullslärft och stäv och roder av rödmålad plåt. Båten har tillhört Ragnar Adolfsson som barn, användes i Tärnsjö och Uppsala.

 

ED

Vy från klapphusbryggan mot Länslasarettet och spruthuset, Östhammar, Uppland. Foto: Skötsner-Edhlund. 

År 1886 öppnade Anders och Brita Skötsner fotoateljé i Östhammar, i dåvarande Löfbergska bagerifastigheten, under namnet A. Skötsner. Då Anders avled 1888 fortsatte Brita att driva verksamheten vidare under namnet B. Skötsner. År 1893 gifte Brita om sig med sadelmakaren Per Elis Edhlund som lärdes upp till fotograf och firman fick nytt namn: Skötsner-Edhlund. Britas och Per Elis son Josef började tidigt hjälpa till i ateljén och när hans far avled 1946 så fortsatte Josef att driva firman.

 

Hatt

Det är aldrig fel med en hatt i solen! Den här hatten är tillverkad av panamastrå och har band av svart sidenrips och är dekorerad med konstgjorda blommor, blad och frukter. I hatten finns en svettram av vit crepe de chine. Hatten har tillhört Anna Sigrid Bergman f. Sjöström år 1865 och användes omkring 1910.

 

Saft i glasen! Eva, Hilda, Hilda och Märta sitter i trädgården och dricker saft i Göksbo, Altuna socken, Uppland. Året är 1931 och för fotografiet står John Alinder. Han var bygdefotograf och föddes i Sävasta i Altuna, Uppland år 1878. Han var främst verksam i Altuna, Simtuna, Frösthult, Torstuna, Österunda och Härnevi. 

 

Hej, kaffe någon? Den här bilden togs inför en artikel i Upsala Nya Tidning, 1952. Sannolikt Stig Nordström och Nina Persson och Ann-Britt Wallin på tältsemester i Grisslehamn. Foto: Uppsala-Bild.

Bildbyrån Uppsala-Bild startades i mitten av 1940-talet av Claes Claesson, 17 år gammal. Byrån ägnade sig främst åt reportagefoto. Upsala Nya Tidning och Tidningen Upsala var de största uppdragsgivarna. Omkring 1948 anställdes det fler medarbetare. Uppsala-Bild var Uppsalas första bildbyrå och blev en av de största i de svenska landsortsstäderna. 1967 anställde Upsala Nya Tidning egna fotografer och de flesta av Uppsala-Bilds fotografer och kopister gick över dit. Verksamheten fortsatte dock med bland annat bilder för stockholmspressen.

Campingutrustning

Bilden visar campingutrustning och är fotograferad för ICA i maj 1956. Foto: Uppsala-Bild

 

En termos så kaffet håller sig varmt! Här nedan har vi en termos som är tillverkad av rödlackerad räfflad och förnicklad plåt. Invändig termosflaska av kvicksilverglas. Lock i form av mugg av förnicklad plåt och inuti sitter en kork. Märkt på undersidan med ORION. Termosen har en gång tillhört professor Oscar Almgren (f. 1869 i Stockholm) och Berta Almgren (f. Söderqvist 1880 i Svennevad).

Tack för att du kikade in här.

Trevlig sommar!